paunalbastru

Original din Insulele Sonde şi India, păunul a fost adus pentru prima oară în Europa de către Alexandru cel Mare şi a fost folosit doar ca pasăre de ornament datorită penajului său deosebit. Iată câteva lucruri interesante pe care e posibil să nu le fi ştiut despre păuni:

paundoi

1. În sălbăticie, o femelă depune în luna mai aproximativ 20 de ouă pe care le şi cloceşte. După perioada de 28 de zile, femela de păun se ocupă şi de pui, aceasta fiind recunoscută în lumea animalelor ca una dintre cele mai bune mame. În captivitate, femela de păun doar depune ouăle, nu le mai şi cloceşte. Această funcţie fiind preluată de alte păsări din gospodărie.
2. Păunul a fost considerat o pasăre decorativă şi preferat de regi şi împăraţi, încă de acum 4.000 de ani. Aceştia obişnuiau să-şi populeze grădinile cu păuni, în scop decorativ.
3. Media de viaţă a păunilor este de 20 de ani, însă cei domesticiţi, care au condiţii de viaţă mai uşoare, pot trăi până la 40 de ani.
4. Păunii sunt păsări mari şi impresionante, mai ales datorită cozii, ajungând să aibă o greutate de până la 6 kg, iar ca lungime, cu tot cu coadă, ajung să măsoare 1,50 m.
5. Se crede că păunii nu pot zbura, însă adevărul este cu totul altul. Păunii pot zbura dar numai pe distanţe mici. Acest lucru face ca păunii să fie incluşi în categoria celor mai mari păsări zburătoare.
6. Culoarea superbă a penelor de pe gât şi modelul caracteristic de pe coadă cu “ochi de păun” sunt calităţile care îi fac atragători pe păuni, iar Păunul Indian este cel mai cunoscut. Culoarea lui predominantă este albastru-turcoaz.
7. Femela păun îşi alege partenerul după mărimea, culoarea şi calitatea penelor, aşa că acum ştim de unde vine expresia “a se împăuna”.
8. În mitologia indiană, păunii sunt numiţi “vehiculele zeilor”, deoarece legenda spune că Karthikeya, fiul lui Shiva, zbura pe spatele unui păun.

https://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2015/03/paunalbastru.jpghttps://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2015/03/paunalbastru-150x150.jpgMirabela StoicaDe știutalbastru,alexandru cel mare,pasare decorativa,paun,paunul indianOriginal din Insulele Sonde şi India, păunul a fost adus pentru prima oară în Europa de către Alexandru cel Mare şi a fost folosit doar ca pasăre de ornament datorită penajului său deosebit. Iată câteva lucruri interesante pe care e posibil să nu le fi ştiut despre păuni: 1. În...
petexpo