porumbei

Simbol al păcii şi al iubirii, porumbeii sunt răspândiţi pe tot Globul şi foarte iubiţi de către oameni, mai ales de cei mici. În ciuda aspectului delicat, zboară cu uşurinţă pe distanţe enorme. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le ştiai despre porumbei. Iată ce curiozităţi ne-au dezvăluit specialiştii de la www.porumbei.ro:

– Dacă un porumbel nu-şi poate mişca coastele, aşa cum se întâmplă dacă este ţinut prea strâns, se va sufoca în mai puţin de un minut.
– Porumbeii au mai mulţi rinichi. Aceştia se află în ambele părţi ale cavităţii lor abdominale.
– Masculii au două testicule, dar femelele au doar câte un ovar.
–  Smulgerea unei pene este mai dureroasă pentru un porumbel decât tăierea pielii.
– Porumbeii orbi îşi pot găsi drumul spre casă. În experimentele în care porumbeii au fost temporar privaţi de vedere, prin aplicarea unor discuri pe suprafaţa ochilor, păsările s-au reintors totuşi acasă de la o departare de 130 km. Se pare că vederea nu le este necesară decât pentru apropierea finală de adăpost.
– Dacă într-unul din ochii porumbelului se proiectează un fascicul de lumină, acesta se va putea observa în celălalt ochi – doar o placă subţire osoasă separă cei doi ochi.
– Vederea unui porumbel este foarte sensibilă la culoare şi mişcare. Atunci când noi privim la un ceas, nu putem vedea decât secundarul mişcându-se, în timp ce experimentele au demonstrat ca porumbeii pot de asemenea să detecteze mişcarea acului care indică orele.
– Porumbeii au în pleoape glande speciale care produc un mucus ce face ca lacrimile lor să se lipească de partea frontală a ochiului. Acest lucru înseamnă că ei pot zbura cu viteze mari în condiţii de caniculă, fără ca suprafaţa ochilor să se usuce. Acest fenomen este analog cu cazul în care un om ar scoate capul pe geamul maşinii ce merge cu 60 km/h, înfruntând curentul de aer şi fără să clipească.
– La porumbei, plămânii sunt legaţi cu cavităţile unor oase, inclusiv oasele aripilor, ale picioarelor, ale umerilor, coloanei vertebrale şi coastelor. Dacă aripa unui porumbel se rupe şi osul rupt iese afară prin piele, porumbelul poate respira prin acest os dacă gura şi nările îi sunt astupate.
– Pulsul unui porumbel se ridică la 140-400 bătăi pe minut.
– Temperatura corpului unui porumbel este de 41,8 grade Celsius.
– Odată cu înaintarea în vârsta unele femele se comportă şi au aspectul unui mascul, deoarece stratul exterior, producător de hormoni al ovarului, se consumă.
– Volumul de sânge al corpului unui porumbel este în medie de 32 de ml.
– Mărimea testiculului nu este constantă. Aceasta creşte de 10 ori la începutul primăverii, în pregătirea sezonului de reproducţie.

Mirabela StoicaDe știutaripi,curiozitati,glande,oase,porumbeiSimbol al păcii şi al iubirii, porumbeii sunt răspândiţi pe tot Globul şi foarte iubiţi de către oameni, mai ales de cei mici. În ciuda aspectului delicat, zboară cu uşurinţă pe distanţe enorme. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le ştiai despre porumbei. Iată ce curiozităţi ne-au dezvăluit...
petexpo