microcipareConform legislaţiei în vigoare, în România este interzisă scoaterea câinilor în spaţii publice dacă aceştia nu sunt microcipaţi, înregistraţi în baza de date şi vaccinaţi antirabic.

Câinii nou-născuţi trebuie microcipaţi până la 90 de zile de la fătare, înainte de vânzare, donaţie sau scoatere în spaţii publice. Pe de altă parte, câinii cu proprietar şi mai mari de trei luni de la fătare, trebuie şi ei să treacă prin acest proces înainte de vânzare, donaţie sau scoaterea în spaţii publice. Şi câinii din adăposturi trebuie microcipaţi în momentul adopţiei înainte de a părăsi adăpostul.

Câinii nemicorcipaţi sunt consideraţi fără stăpân şi nu pot fi vaccinaţi antirabic. O dată cu microciparea se eliberează un carnet de sănătate cu serie şi număr unic  precum şi înregistrarea în RECS – Registul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpan.

Dacă există situaţii în care câinii au fost microcipaţi dar cu dispozitive care nu corespund normelor în vigoare sau dacă nu posedă acest carnet de sănătate cu serie şi număr unic atunci se va trece la identificarea acestora conform legislaţiei actuale.

Cum arată un astfel de dispozitiv

Identificarea se face exclusiv prin implantarea unui microcip în zona gâtului. Acest microcip reprezintă un dispozitiv de mici dimensiuni (diametru 1.2 – 2.2 mm; lungime 2.0 – 15.00 mm: greutate 0.2 g) care conţine un cod unic format din 15 cifre.

După microcipare câinii sunt înregistraţi într-o bază de date electronic (în RECS).

Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân cuprinde următoarele informaţii: date de identificare a animalului, a evenimentelor (fătare, vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, moarte, schimbarea adresei proprietarului, schimbarea proprietarului), date de identificare a proprietarului, a informaţiilor veterinare legate de schimbările care au loc în viaţa animalului nostru de companie. Proprietarul are obligaţia de a anunţa medicul veterinar în termen cât mai scurt – maximum şapte zile, despre orice eveniment petrecut în viaţa patrupedului pe care îl deţine.

Operaţiunea este minim invazivă şi presupune implantarea microcipului la nivel subcutanat şi durează câteva secunde. Practic, animalul simte un discomfort minim la penetrarea pielii, discomfort pe care îl percepe la orice injecţie aplicată subcutanat.

Această operaţiune nu implică niciun pericol în ceea ce priveşte câinele sau proprietarul. În cazuri extreme de rare se întâmplă să se dezvolte o reacţie locală la locul implantării microcipului.

La ce ajută?

Cu ajutorul acestui program se încearcă o responsabilizare a proprietarilor de câini care trebuie să întreprindă acţiuni benefice pentru sănătatea patrupedului: vaccinare, deparazitare, sterlilizare.

Cu ajutorul acestei identificări  în baza de date este mult mai facil ca medic să accesezi isoricul medical al fiecărui animal în parte. Este o bază de date care poate fi accesată de oriunde la nivel naţional, în care se actualizează în permanenţă date cu privire la operaţiunile sanitar – veterinare ( vaccinare contra rabiei, deparazitare, sterilizare).

Un aspect important îl constituie acela că în anumite situaţii mai puţin plăcute cum ar fi pierderea sau furtul animalului de companie, acesta poate fi mult mai uşor recuperat datorită faptului că animalul poate fi identificat cu uşurinţă datorită microcipului. În  registrul de evidenţă  sunt trecute date despre proprietar astfel încât acesta poate fi anunţat cu uşurinţă într-o astfel de situaţie.

https://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2015/02/microcipare.jpghttps://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2015/02/microcipare-300x300.jpgÎntreabă specialistulLegislațieOpiniicâini,microcipareConform legislaţiei în vigoare, în România este interzisă scoaterea câinilor în spaţii publice dacă aceştia nu sunt microcipaţi, înregistraţi în baza de date şi vaccinaţi antirabic. Câinii nou-născuţi trebuie microcipaţi până la 90 de zile de la fătare, înainte de vânzare, donaţie sau scoatere în spaţii publice. Pe de altă...
petexpo