curca

Puii de curcă trebuie să aibă permanent aer curat, temperatura optimă, nutreţ şi apă la discreţie.

Adăpostul rebuie să fie curat, dezinfectat şi încălzit la 38 grade Celsius, înainte de sosirea puilor de curcă, spun specialiştii de la www.agroland.ro, magazinul micului fermier. De asemenea, specialiştii vă mai oferă câteva informaţii utile pe care e bine să le cunoaşteţi înainte de a vă cumpăra pui de curcă:

Aşternutul se pregăteşte prin aşezarea uniformă a paielor sau a talajului de lemn într-un strat de minimum 5-7 cm. Pe aşternut se amplasează hrănitorile şi adapătorile care se vor ridica pe măsură ce puii cresc, astfel ca ei să poată consuma apa uşor. Înălţimea adăpătorilor şi hrănitorllor va fi reglată astfel ca partea de jos a acestora să fie la nivelul spatelui puilor. Niciodată să nu folosiţi să nu folosiţi cârpe sau hărtie ca aşternut. Menţin umiditatea şi sunt mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.

Lumina se asigură cu ajutorul unor becuri sau natural când puii sunt mai mari. Durata luminii va fi de 23 de ore pe zi în primele trei săptămâni de viaţă a puilor de curcani, hrănitorile se vor amplasa sub sursa de lumină în special în această perioada pentru a favoriza găsirea lor şi consumul hranei. După cele trei săptămâni, durata luminii se poate reduce la 14 ore pe zi. Atenţie: în primele trei săptămâni puii de curcă nu se orientează prea bine, de aceea trebuie să-i ajutaţi să găsească hrănitorile situate sub sursa de lumină şi să consume hrana.

Furajarea puilor de curcă în primele patru săptămâni se va face cu starter granulat pentru curcani (culoare roşie), pentru a realiza o bază solidă pentru o dezvoltare optimă a puilor. După vârsta de cinci săptămâni se recomandă furaj granulat creştere curcani şi după 10-12 săptămâni se poate folosi în continuare nutreţ granulat creştere faza a doua. În acest moment se pot adăuga cereale (porumb+grâu), dar e important ca una dintre mese să o reprezinte furajul granulat. Pentru perfectionişti se recomă furajul de finisare după 16 săptămâni care conţine făina de lucernă precum şi gluten de porumb. Aceste componente relativ sofisticate pentru hrana păsărilor, ajută la obţinerea unei carcase deosebite, carnea având un gust şi o savoare excepţională, iar calităţile nutriţionale sunt mult peste standard.

Apa se asigură la discreţie, fiind permanent proaspată. Pentru a evita deteriorarea aşternutului şi udarea puilor se recomandă ca în primele şase săptămâni de viaţă să fie folosite adăpători destinate puilor mici. Se recomandă folosirea aditivilor pentru dezinfectare şi stimulare, în apa de băut.

Temperatura se coboară cu 2 grade Celsius pentru fiecare săptămână de viaţă a puilor de curcă. În prima săptămână temperatura trebuie să fie de 36-38 grade Celsius la nivelul aşternutului (utilizaţi un termometru de cameră pentru a măsura temperatura la nivelul puilor). Este recomandat să utilizaţi pentru încălzirea locală becuri cu infraroşu, care încălzesc direct puii şi astfel faceţi economie de energie.

Mirabela StoicaActualitateNewsadapost,asternut,furajarea,lumini,pui de curcaPuii de curcă trebuie să aibă permanent aer curat, temperatura optimă, nutreţ şi apă la discreţie. Adăpostul rebuie să fie curat, dezinfectat şi încălzit la 38 grade Celsius, înainte de sosirea puilor de curcă, spun specialiştii de la www.agroland.ro, magazinul micului fermier. De asemenea, specialiştii vă mai oferă câteva informaţii...
petexpo