caini imbracatiRezistenţa câinilor la frig este dată de numeroşi factori. Printre cei mai importanţi putem să amintim: cât de repede se adaptează organismul acestui animal la temperaturi scăzute, cât are blana de lungă, rasa din care face parte, starea de întreţinere a acestuia.

Ştim cu toţii că sunt anumiţi câini cărora le plac mai degrabă temperaturile scăzute, decât cele ridicate. Câini care fac faţă cu brio unei temperaturi şi sub  -10ºC, precum Husky, Malamut, şi în general aici se încadrează câinii de talie mare şi chiar şi cei de talie medie care au o rezistenţă genetică mult mai bună la frig.
Câinii care au o stare de întreţinere proastă au şi mecanismele termoreglării deficitare şi aceştia trebuie să fie protejaţi de frig.  În această categorie intră cîinii bătrâni sau cei care prezintă afecţiuni osteo-articulare ori cardiace.

Ce-i de făcut

În aceaastă situaţie, trebuie să încercaţi să-i protejaţi cât mai bine ca ei să-şi adapteze organismul la frig. “Câinii care stau în casă sau aceea care suferă de anumite afecţiuni este indicat să aibă o perioadă de preacomodare înainte de a-i scoate afară. Acest lucru se poate face scoţându-i pe balcon cu zece minute înainte de a ieşi afară. Astfel, aceştia se vor obişnui mult mai uşor la temperaturile de afară”, spune Anca Ivan, specialist al ANIMAX.

Pe de altă parte, atunci când sunt scoşi afară este extrem de important ca aceşti câini să nu stea pe loc. Trebuie încurajaţi/lăsaţi să meargă ori să alerge. În acest mod îşi vor pune în funcţionare mecanismele termoreglării şi astfel corpul lor se va încălzi.

Pentru animalele care locuiesc în curte este destul de uşor să-i protejaţi. Este suficient să le construiţi un adăpost călduros din lemn. Cuşca nu trebuie să fie, aşa cum cei mai mulţi îşi imaginează, una foarte mare pentru a nu pierde căldura. Animalele care stau afară trebuie să beneficieze de un regim adecvat pentru că atunci când temperaturile sunt scăzute, organismul lor are un consum energetic mult mai ridicat.

Practic, toţi câinii pot fi scoşi afară indiferent de vreme dacă avem grijă ca ei să facă mişcare.

Cât de utile sunt hăinuţele

Pentru rasele de câini cu blăniţă mai scurtă sau mai rară ori animalele care au probleme de sănătate, puteţi opta pentru hăinuţele care se găsesc în magazinele de specialitate. Puteţi să le faceţi şi singuri îmbrăcămintea, dar trebuie să acordaţi o atenţie importantă materialelor pe care le veţi utiliza. Acestea trebuie să fie călduroase şi impermeabile, dar şi să fie uşor de îmbrăcat şi de purtat pentru a nu crea un discomfort animalelor.

Pentru hăinuţe trebuie să folosiţi materiale impermeabile pentru că acestea menţin câinele uscat, iar pentru căptuşeală se utilizează cel mai des materialul gen polar care protejează extrem de bine de frig.

Dacă temperatura nu este scăzută şi afară nu este umezeală se pot folosi plovăraşele tricotate din lână sau bumbac.

Este important de ştiut că atunci când optăm pentru un produs de îmbrăcăminte destinat căţeilor este foarte important ca acesta să acopere principalele grupe musculare, să fie comod şi flexibil  pentru a nu incomoda mersul şi joaca animalului.

Când e prea mult îmbrăcat

“Atenţie. Animalele trebuie doar protejate de frig şi nu îmbrăcate de la nas până în vârful cozii  pentru că vor evita să se mişte, iar lipsa exerciţiului fizic le va crea un foarte mare neajuns”, atenţionează Anca Ivan.  Şi este foarte bine de ştiut că şi atunci când este foarte frig afară câinii trebuie să fie scoşi zilnic pentru a face mişcare.

În plus, câinii fac faţă mult mai uşor temperaturilor scăzute decât celor ridicate. Aceste animale posedă diverse mecanisme prin care pot pierde sau înmagazina căldura. “Temperaturile ridicate sunt foarte nocive pentru organismul câinilor pentru că ei nu au glande sudoripare la nivelul corpului  care să-i ajute să transpire şi astfel să piardă căldura înmagazinată”, mai spune Anca Ivan. Câinii transpiră doar la nivelul perniţelor şi al urechilor. Astfel şi reuşesc să pieardă din căldura acumulată de organism prin respiraţia accelerată motiv pentru care dacă temperaturile ridicate persistă foarte mult timp şi organismul nu reuşeşte să compenseze schimbul de căldură cu mediul exterior ei pot face foarte uşor şoc termic.

În locuinţă (casă, apartament) temperatura de comfort ar trebui să se situeze undeva la 25ºC,  dar nu mai mult de 30ºC.

Chiar răcesc dacă stau în temperaturi scăzute?

̋Este adevărat că expunerea prelungită la frig poate genera mai multe probleme printre care şi degerăturile, dar câinii  «răcesc» extrem  de rar dacă sunt expuşi temperaturilor scăzute.  Trebuie să ţinem cont că beneficiile asupra organismului  pe care care le oferă mişcarea în aer liber, chiar dacă temperaturile sunt scăzute, sunt mult mai mari, decât eventualul risc al contractării unei afecţiuni respiratorii”, adaugă Anca Ivan, specialist al ANIMAX.

Cum arată viroza? Semnele clinice ale unei afecţiuni respiratorii pot fi de la simple scurgeri nazale, tuse, strănut, până la pneumonie, respiraţie dificilă însoţită de deteriorarea strării generale de febră, abatere.

https://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2015/02/cainiimbracati-1024x685.jpghttps://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2015/02/cainiimbracati-300x300.jpgMirabela StoicaActualitateNewsTimp libercâini,frigRezistenţa câinilor la frig este dată de numeroşi factori. Printre cei mai importanţi putem să amintim: cât de repede se adaptează organismul acestui animal la temperaturi scăzute, cât are blana de lungă, rasa din care face parte, starea de întreţinere a acestuia. Ştim cu toţii că sunt anumiţi câini cărora...
petexpo