spalat

Spălatul câinelui este un act de igienă necesar. Un câine murdar nu are cum să fie nici sănătos şi nici nu se poate simţi bine astfel “în pielea lui”.
De aceea, ori de câte ori vine de afară (acest aspect este valabil pentru câinii de apartament), câinele trebuie să facă primul drum la baie unde este spălat cu duşul cu apă călduţă pe lăbuţe, pe burtă şi sub coadă. Şamponul este folosit doar dacă este necesar şi, de preferat, nu zilnic. În ceea ce priveşte şamponul, acesta trebuie să fie unul special pentru câini, în funcţie de tipul de păr pe care-l are câinele.

O baie generală poate fi făcută la una sau două săptămâni. Căţelul trebuie să fie obişnuit să facă baie încă de la o vârstă mică pentru că tot acest ritual trebuie să fie deprins cu plăcere, nu în forţă.

Aplicarea şamponului se face pe întreaga suprafaţă a corpului, începând din spatele urechilor către coadă. Frecaţi cu blândeţe zona feţei şi a urechilor cu palma/burete moale şi apă simplă.

În cazul exemplarelor cu suprafaţa corpului şi a feţei cutată, toaletarea se impune a fi făcută chiar şi zilnic cu produse de igienă speciale sau folosind şerveţele umede pentru demachiat de la farmacia umană.

Nu uitaţi de curăţarea urechilor patrupedului. Pentru acest pas este indicat să folosiţi ser fiziologic şi/sau Boramid o dată la două săptămâni, prin instilarea de picături şi îndepărtarea surplusului de pe pavilionul extern cu ajutorul unei comprese sterile. Atenţie! Nu introduceţi în urechea câinelui beţişoare pentru toaletat urechile. Se pot rupe provocând leziuni grave. Folosindu-le veţi înfunda mizeria mai adând în loc să o scoateţi.

Pentru zona feţei şi a ochilor utilizaţi ser fiziologic, şerveţele de demachiat sau produse special destinate acestei zone.

Pe suprafaţa pielii şi a părului se găseşte un strat de grăsime protector, care are rol asemănător unei haine impermeabile. De aceea, trebuie să tineţi cont că durează până la câteva zile refacerea acestuia, şi să nu expuneţi intemperiilor un câine proaspăt spălat, mai ales cu şampon, acesta având efect de degresare. Pe timp rece sau ploios îmbrăcaţi-vă companionul cu haine adecvate (din fâş dublat cu polar).

În cazul câinilor de curte programaţi baia, cu apă călduţă, pentru atunci când este suficient de cald afară ca să se poată usca părul într-un timp cât mai scurt. Atenţie! Nu puneţi furtunul cu apă rece pe câine, mai ales pe torace, în zilele caniculare. Pentru al răcori, udaţi-l cu un prosop pe cap, pe ceafă şi pe lăbuţe.

Pentru toaleta zilnică este esenţial periatul. Recomand în acest sens descâlcitoarele şi periile (nu din plastic!) adaptate fiecărui tip de păr. Astfel, pielea se aeriseşte şi sunt şanse să se menţină sănătoasă. De asemenea, acest act trebuie deprins cu plăcere de către căţel încă de la vârste mici.

Există şi posibilitatea utilizării şampoanelor uscate, sub forma de spray sau pudră.

Acest articol a fost oferit de:

nicola

Dr. Călin Nicola-Manuela

Medic Veterinar

Cabinet Medical Individual

str. Avram Iancu nr. 4, Bucureşti

Mobil: 0735 778 919

Tel: 021 3672216

Email: cmvi.dr.calin.nicola.manuela@gmail.com

Site: www.cabinet-veterinar-bucuresti-ilfov.ro

https://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2015/03/spalatul-cainilor-1024x680.jpghttps://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2015/03/spalatul-cainilor-150x150.jpg, , , , , , ActualitateOpiniiSpălatul câinelui este un act de igienă necesar. Un câine murdar nu are cum să fie nici sănătos şi nici nu se poate simţi bine astfel 'în pielea lui'. De aceea, ori de câte ori vine de afară (acest aspect este valabil pentru câinii de apartament), câinele trebuie să facă...
petexpo