magari

Aflat mereu în umbra calului, ruda sa apropiată, măgarul a păşit umil dar sigur prin istorie. Ca o dovadă în plus asupra modestiei, rezistenţei fizice şi adaptabilităţii sale, măgarii populează şi astăzi în special ţările sărace din Africa, Europa şi Asia. La nivelul subconştientului uman s-a împământenit ideea (falsă, evident), conform căreia măgarul ar fi un simbol al neştiinţei. În realitate, măgarii sunt foarte inteligenţi în ciuda preconcepţiilor din popor. Iată câteva lucruri interesante despre aceste animale:

– Măgarii au o memorie incredibilă – pot recunoaşte locuri în care au fost şi alţi măgari pe care i-au întâlnit timp de aproape 25 de ani.
– Aceste animale sunt foarte puternice şi extrem de inteligente. Măgarul este mai puternic decât un cal de aceeaşi mărime.
– Măgarii sunt greu de  urnit din loc (spre deosebire de cai), dar aceştia sunt foarte curioşi.
– Măgarii sunt renumiţi că sunt încăpăţânaţi, dar acest lucru reprezintă rezultatul faptului că au un simţ de autoconservare foarte dezvoltat. Este foarte dificil să forţezi un măgar să facă ceva ce îi pare contrar interesului sau siguranţei proprii.
– Măgarii sunt mai independenţi în gândire decât caii şi vor lua o decizie doar dupa ce cugetă despre siguranţa lor.
– Sunt foarte afectuoşi cu omul şi pot fi animale de companie extraordinare. Adoră să fie în prezenţa oamenilor.
– În deşert, un măgar poate auzi răgetul altuia la o distanţă de până la  100 Km pentru că au urechi mari. Acestea îi ajuta şi la reglarea temperaturii corpului.
– Măgarilor nu le place ploaia şi fiind mai tot timpul în exterior aceasta le poate cauza probleme de sănătate. Blana acestora nefiind impermeabilă.
– Măgarii erau folosiţi pentru a căra mătasea de-a lungul drumului mătăsii între Oceanul Pacific şi Marea Mediterană.
– Aceste animale sunt deseori o metodă de supravieţuire pentru familii din diverse regiuni ale lumii. Ei ajută la transportul apei, al lemnelor de foc, la cultivarea pământului şi la transportul bunurilor.
– Măgarii pot fi folosiţi şi ca animale de pază pentru cai, oi şi capre deoarece aceştia au o aversiune naturală faţă de canine şi le vor ţine departe de turmă.
– Aceste animale pot trăi până la 50 de ani.

Mirabela StoicaDe știutmagari,marea mediterana,oceanul pacificAflat mereu în umbra calului, ruda sa apropiată, măgarul a păşit umil dar sigur prin istorie. Ca o dovadă în plus asupra modestiei, rezistenţei fizice şi adaptabilităţii sale, măgarii populează şi astăzi în special ţările sărace din Africa, Europa şi Asia. La nivelul subconştientului uman s-a împământenit ideea (falsă,...
petexpo