De mai multă vreme, se lucrează la o Lege a porcului, care va reglementa creşterea acestor animale pe teritoriul României atât în gospodării, cât şi în exploataţiile comerciale. Există un proiect de Ordin comun ANSVSA/MADR care este în dezbatere publică. Practic, prin această viitoare Legea a porcului, autoritățile doresc să se stabilească exact modalitatea de creștere a porcilor în România.
Aceasta va avea prevederi concrete privind activităţile din domeniu, cu atribuţii şi competenţe ale autorităţilor şi instituţiilor publice implicate în domeniul creşterii porcinelor şi prevenirii răspândirii şi combaterii bolilor porcinelor.
„De asemenea, trebuie să avem un mod de organizare a creşterii suinelor pe teritoriul României, bineînţeles cu răspunderi şi sancţiuni pentru nerespectarea reglementărilor, cu obligaţii pentru deţinătorii de porcine, pentru administratorii crescătoriilor de vânat şi ai complexurilor de vânătoare de mistreţi”, a declarat Robert Chioveanu, președintele Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un interviu acordat Agerpres.
O persoană care crește în curte trei-cinci porci, va trebui să înţeleagă că, dacă îi va creşte doar pentru consumul propriu, pentru familia sa, trebuie să respecte nişte condiţii minime de biosecuritate: să igienizeze spaţiile, adăposturile unde sunt  porcii, să nu intre în gospodărie cu încălţămintea şi îmbrăcămintea cu care merge pe stradă sau în pădure, să existe o zonă unde să se dezinfecteze la intrarea în gospodărie. “De asemenea, el nu trebuie să hrănească animalele cu resturi alimentare sau alimente care provin din carnea de porc gătită în familie. Deci, repet, cei care vor creşte porci pentru consumul propriu trebuie să respecte nişte reguli minime de biosecuritate, iar în momentul în care doresc să sacrifice şi să consume acel porc doar în cadrul familiei nu intervin alte probleme. În cazul în care va creşte mai mulţi porci pentru a-i putea comercializa, în funcţie de numărul acestora, va intra într-un alt tip de exploataţie şi atunci va trebui să se autorizeze şi să îndeplinească condiţiile specifice de creşterea porcinelor”, a mai spus Robert Chioveanu pentru Agerpres.

Legea, spune Chioveanu, este necesară pentru a putea stăpâni evoluţia pestei porcine, virus care a adus mari prejudicii: “Noi, împreună cu MADR şi cu asociaţiile de profil, am elaborat acest ordin de biosecuritate. Este necesar să elaborăm şi această lege a creşterii porcinelor pe teritoriul României atât pentru a avea credibilitate în faţa instituţiilor europene, cât şi pentru a putea scăpa de pesta porcină africană. Cu toţii am concluzionat că este necesară această lege. Comisia Europeană ne-a făcut de-a lungul anilor tot felul de recomandări foarte clare, dar care, din păcate, nu au fost respectate. În momentul de faţă noi punem accent pe controlul circulaţiei porcilor, pe mişcarea porcinelor pe teritoriul României, iar acest control pentru combaterea bolii nu se poate face decât prin acte normative care trebuie să reglementeze activitatea foarte, foarte clar şi implicarea tuturor instituţiilor de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, responsabil cu situaţia cazurilor de mistreţi, până la Colegiul Medicilor Veterinari şi crescători”.

https://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2020/06/1Presedinte-ANSVSA-Robert-Chioveanu.jpghttps://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2020/06/1Presedinte-ANSVSA-Robert-Chioveanu-150x150.jpgIubim AnimaleleActualitateDe știutNewsDe mai multă vreme, se lucrează la o Lege a porcului, care va reglementa creşterea acestor animale pe teritoriul României atât în gospodării, cât şi în exploataţiile comerciale. Există un proiect de Ordin comun ANSVSA/MADR care este în dezbatere publică. Practic, prin această viitoare Legea a porcului, autoritățile doresc...
petexpo