broasca

Ţestoasele de apă dulce sunt animale adorabile dar au nevoie de îngrijire specifică şi de un mediu confortabil şi propice pentru a fi active şi sănătoase. Dintre toate reptilele, ţestoasele sunt cele mai iubite. Şi cum să nu le iubeşti? Au caracteristici şi expresii faciale absolut adorabile şi obiceiuri paşnice.

De la specie la specie există câteva mici diferenţe în creşterea şi îngrijirea lor, dar nu este dificil pentru nimeni să le crească în cele mai bune condiţii.

Toate animalele de companie necesită îngrijire pentru întreagă lor viaţă. Asta poate însemna 2 ani pentru un peşte guppy, 30 de ani pentru un cal sau 80 de ani pentru unele specii de papagali. Ţestoasele îţi vor fi şi ele alături pe termen lung. Să ai o ţestoasă ca animal de companie este un angajament pe termen lung. Într-adevăr, o ţestoasă sănătoasă se poate să trăiască mai mult decât tine.

Ar trebui să faci aranjamente speciale pentru a fi ingijită şi în siguranţă şi după momentul în care nu vei mai fi alături de ea.

Echipamente esenţiale

Ţestoasele mici, puiuţi, până în 15 cm lungime sunt ţinute în casă în acvarii sau terarii care au incluse mici bazine. Cel mai mic acvariu pentru cea mai mică ţestoasă ar trebui să fie lung de cel puţin 120 cm, lat de 45 cm şi înalt de 45 cm.

Ţestoasele mai mari pot fi ţinute în acvarii sau terarii cu dimensiunile minime 150 cm x 60 cm x 60 cm, în casă sau afară pentru o perioada din an sau chiar tot anul. Pe timpul iernii, dacă sunt ţinute afară, vor avea nevoie să hiberneze până ce se întoarce vremea bună.

Ţestoasele au nevoie de un spaţiu sigur în care pot înota, în care să poată intră singure şi din care să poată ieşi oricnd îşi doresc asta, fără ajutor, dar şi acces la lumina soarelui sau la lumina artificială acdevata. Lumina artificială adecvată include UV. Atunci când îi amenajezi acvariul este necesar să foloseşti substrat, lemne şi mici insule plutitoare, filtru de apă şi încălzitor.

broscuta

Antrenamentul

Prima impresie pe care o au majoritatea oamenilor despre ţestoasele de apă dulce este că nu au nevoie de prea mult antrenament. Ţestoasele, însă, sunt surprinzător de active. Majoritatea speciilor sunt greoaie pe uscat, dar ai fi surprins să vezi cât de repede pot alerga sau cum se pot caţără.

Asigură-te că ţestoasă ta are suficient spaţiu să înoate şi să se caţere în acvariul sau terariul pe care l-ai amenajat pentru ea.

Hrănirea

Regula de bază este că ţestoasele tinere sunt carnivore (mănâncă carne) şi ţestoasele adulte sunt omnivore (manaca şi carne şi legume). Au nevoie de hrană variată şi ar trebui să ai cel puţin şase sau şapte feluri de mâncare pregătite pentru ţestoasa ta. Hrana de bază poate fi formată din granule speciale de foarte bună calitate la care poţi adauga căpşune, salate, alge, peşte, greieri, creveţi şi larve de ţânţari.

Este o mare regulă de baza si mare diferenţă între ţestoasele de apă dulce şi ţestoasele de uscat în ceea ce priveşte hrănirea. Ţestoasele de apă dulce au nevoie să se scufunde complet sub apă pentru a putea înghiţi.

Dacă stau afară din apă prea multă vreme, se vor usca şi vor muri fie din cauza foamei fie din cauza lipsei mediului umed. Asigură-te mereu că ţestoasa ta are acces la apă în permanenţă dar şi o cale de a se caţără afară din apă pentru a evita înecarea.

Îngrijirea

Curăţenia poate că nu este cea mai atractivă parte dar cu siguranţă este importantă pentru sănătatea ţestoasei tale. Apa murdară poate atrage numeroase boli, dintre care unele foarte dificil de tratat.

Păstrează-i acvariul curat în permanenţă.

Spală-te pe mâini înainte şi după ce pui mâna pe ţestoasă pentru a te asigura că nu contactează microbi de la obiectele pe care le-ai atins înainte de ea sau că nu contactezi tu microbi de la ea.

Mediul înconjurător

Presupunând că este spaţiu suficient în casă pentru acvariul testoasei, aceasta se va simţi bine în aproximativ orice mediu.

Dacă o laşi să umble pe podea câteodată, trebuie să te asiguri că nimeni nu va călca pe ea din greşeală. Îndepărtează balansoarele şi nu o lăsa să se aventureze în spatele scaunelor pe care sunt persoane aşezate. Scaunele şi balansarele sunt un real pericol deoarece pot sparge carapacea ţestoasei chiar dacă este o ţestoasă adultă. În cazul unor astfel de răni, cel mai bine este să o duci imediat la veterinar, este posibil să fie salvată.

Cu puţină grijă, atenţie şi dragoste din partea ta, ţestoasă poate fi un minunat animal de companie.

Mirabela StoicaNewsbroasca,carnivore,hrana,testoaselespeciiŢestoasele de apă dulce sunt animale adorabile dar au nevoie de îngrijire specifică şi de un mediu confortabil şi propice pentru a fi active şi sănătoase. Dintre toate reptilele, ţestoasele sunt cele mai iubite. Şi cum să nu le iubeşti? Au caracteristici şi expresii faciale absolut adorabile şi obiceiuri...
petexpo