birmanezabun

Pisica birmaneză era un animal de companie sacru crescut de preoţii Kittah din Birmania. Legenda spune că la mănăstirea Lao-Tsun, împreună cu călugării Kittah trăiau şi 100 de pisici albe pur, cu blană lungă şi mătăsoasă şi cu ochi căprui strălucitori. Când mureau aceşti călugări, sufletele lor intrau în corpul acestor pisici şi trăiau mai departe pe Pământ, spune o legendă.

Conducătorul călugărilor din mănăstire Lao-Tsun era Mun-Ha, un preot deosebit care pe timpul vieţii sale a fost declarat un sfânt. El în fiecare seară împreună cu pisica sa Sinh se ruga zeiţei Tsun-Kyan-Kse. Într-o zi templul a fost atacat iar Mun-ha a fost grav rănit. Bineînţeles că pisica Sinh nu se mai despărţea de călugăr şi aşa cum se aştepta toată lumea sufletul lui Mun-Ha a fost transferat în trupul pisicii. Din acel moment s-a petrecut o schimbare în înfăţişarea pisicii, blăniţa ei a devenit de culoare aurie, culoarea statuii zeiţei Tsun-Kyan-Kse, urechile, faţa, coada şi picioarele într-o nuanţă întunecată care corespunde culorii pământului unde se odihnea trupul fizic al călugărului Mun-Ha iar ochii au devenit albaştri precum safirele ce o împodobeau pe zeiţă. Cel mai impresionant lucru în această transformare a fost faptul că lăbuţele au rămas albe pure precum puritatea sufletului lui Mun-Ha. A doua zi toate pisicile din templu aveau aceeaşi culoare ca Sinh. După 7 zile sufletul călugărului s-a ridicat şi s-a dus alături de zeiţa pe care o adoră.

birmanezabundoi

În zilele noastre, pisica birmaneză deşi are păr lung, cu blană albă sau crem şi pete de culoare închisă, este relativ uşor de îngrijit. Inteligente, blânde şi afectuoase, pisicile birmaneze sunt un bun animal de apartament. Ele sunt foarte curioase şi le place compania oamenilor, fiind una dintre rasele de pisici cu blana lungă cel mai frecvent căutate de iubitorii de feline.

Corpul pisicii birmaneze este lung şi elegant, dar puternic construit. Pisica birmaneză are o faţă lată, rotundă, un nas relativ lung, care se îngustează spre vârf, urechi medii ca mărime, poziţionate la o distanţă mare una de cealaltă. Picioarele sunt robuste şi de lungime medie, coada trebuie să fie stufoasă şi, în comparaţie cu corpul, să aibă o lungime proporţionată. Ochii, mai degrabă rotunzi, sunt cât se poate de albaştri.

Pisica birmaneză nu este zgomotoasă, deci este recomadată celor care iubesc liniştea şi calmul. Inteligentă, ataşată şi blajină. Iubeşte atât compania oamenilor, cât şi a animalelor.

Mirabela StoicaActualitateaurie,blana lunga,mun-ha,pisica birmanezaPisica birmaneză era un animal de companie sacru crescut de preoţii Kittah din Birmania. Legenda spune că la mănăstirea Lao-Tsun, împreună cu călugării Kittah trăiau şi 100 de pisici albe pur, cu blană lungă şi mătăsoasă şi cu ochi căprui strălucitori. Când mureau aceşti călugări, sufletele lor intrau în...
petexpo