vaci_apia_A1.ro_11111111111111

ANSVSA atenționează că în această perioadă geroasă și cu căderi masive de zăpadă, trebuie acordată mai multă atenție îngrijirii animalelor. Astfel, ANSVSA recomandă crescătorilor de animale, asigurarea unui adăpost corespunzător pentru acestea, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii. Totodată, sunt indicate asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare atât cantitativ cât şi calitativ, precum și asigurarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare şi de furajare. Este important să se acorde o deosebită atenţie în mod special instalaţiei de adăpare, având în vedere riscul de îngheţ al acesteia.
Specialiștii mai recomandă verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică în cazul fermelor comerciale.
“La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă sau DSVSA local. De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, propietarii sunt obligaţi să anunţe de urgență primăria sau DSVSA local pentru a fi luate măsurile necesare”, se precizează într-un comunicat al ANSVSA.

Reguli pentru transportatori

Pentru transportatorii de animale vii, sfatul este să nu efectueze transporturi de animale în condiţii meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar.
De altfel, transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Înainte de a pleca la drum, trebuie să se verifice dacă există condiţii adecvate de microclimat în  mijlocul de transport, hrană şi sursă de apă potabilă şi dacă acestea pot fi asigurate pe întreaga durată a transportului.
“Transportatorii trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se faca cât mai repede pentru a micşora durata călătoriei”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.
La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maxima de încărcare autorizată  în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi.
Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de comfort termic în compartimentul animalelor.

Porcinele, foarte sensibile la frig

“Porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. În cazul în care în timpul călătoriei temperatura ambientală coboară sub 0° C, este obligatoriu ca, mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii”, subliniază specialiștii ANSVSA.
Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute cu condiţia ca, în mijlocul de transport să nu existe curenţi de aer rece. Ecvinele pot fi transportate şi în situaţia în care temperatura ambientală coboară sub -20° C cu condiţia ca, mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii.
O atenţie deosebită se acordă şi vitezei de transport, numărului de opriri precum şi vârstei animalelor transportate.
Sistemul de ventilaţie trebuie să asigure distribuţia uniformă a aerului, iar autonomia lui trebuie să fie de cel puţin 4 ore, independent de funcţionarea motorului  autovehiculului.

Simptomele stresului de frig

Din cauza condiţiilor meteorologice, există riscul apariţiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei şi totodată identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilaţie (se ridică părul/blana), îngrămădire (pentru a conserva căldura), letargie şi somnolenţă şi colaps.

Atenție la târgurile de animale!

ANSVSA recomandă organizatorilor de târguri în care se comercializează animale vii ca padocurile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializării să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate. Adăposturile trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite.
Dacă numai o sursă limitată de apă potabilă este disponibilă, trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică.

https://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2017/01/vaci_apia_A1.ro_11111111111111.jpghttps://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2017/01/vaci_apia_A1.ro_11111111111111-150x150.jpgFelicia NiculaeDe știutansvsa,bovine,frig,porci,transportatoriANSVSA atenționează că în această perioadă geroasă și cu căderi masive de zăpadă, trebuie acordată mai multă atenție îngrijirii animalelor. Astfel, ANSVSA recomandă crescătorilor de animale, asigurarea unui adăpost corespunzător pentru acestea, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii. Totodată, sunt indicate asigurarea...
petexpo