Sursa foto: https://www.facebook.com/SOR.BirdLifeRomania/

Frigul pune berzele în pericol și unii oameni vor să le salveze. Specialiștii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) spun însă că nu toate berzele au nevoie să fie salvate. Dacă ați văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care așteaptă îmbunătățirea vremii pentru a continua migrația spre locurile de cuibărit.

„Din păcate, drumul spre iad este pavat cu bune intenții. S-a ajuns la situații când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde și a le duce în casă. Ce nu știu ei – că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migrației, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze și să le pună în pericol”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR.

Când are nevoie barza de ajutor

Cel mai clar semn că o barză are nevoie de ajutor, spun aceștia, este faptul că se apropie de oameni: “Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor”.
În această situație, sunt de făcut câteva lucruri esențiale. Dacă pasărea a coborât din cuib, atunci i se poate oferi hrană (pește, carne crudă tăiată cuburi) pentru a rezista mai bine la frig și apă.
Dacă barza este înghețată, este indicat să o transportați într-un adăpost, de exemplu un grajd.
De preferat ar fi să limitați contactul cu barza, pentru că lovitura de cioc este foarte puternică.
„În momentul în care își revine, eliberați pasărea. Nu eliberați pasărea seara, doar dimineața sau la ora prânzului. Dacă pasărea este lovită, are aripa rupta sau sânge, luați legătura cu un medic veterinar”, mai sfătuiesc specialiștii SOR.

* * *

“Barza albă este o pasăre de talie mare și are nevoie de curenții de aer cald pentru a continua migrația. Fără acești curenți ar avea un consum imens de energie în migrație, nu ar putea ajunge să parcurgă distanțe de peste 200 de kilometri zilnic”, scriu specialiștii de la SOR pe https://sor.ro/ro/noutati/Cum-salvezi-o-barza.html?fbclid=IwAR2FpQpoLPZ5kGUz4t0V0KMI0GHzZRo1oPQA4Sn4T7pZCwXxSDjb3gL6nXI.

 

 

https://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2019/02/barza.jpghttps://iubim-animalele.ro/wp-content/uploads/2019/02/barza-150x150.jpgFelicia NiculaeActualitateDe știutSursa foto: https://www.facebook.com/SOR.BirdLifeRomania/ Frigul pune berzele în pericol și unii oameni vor să le salveze. Specialiștii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) spun însă că nu toate berzele au nevoie să fie salvate. Dacă ați văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită...
petexpo